"munkajog"

07.11

2016

Módosult a Munka törvénykönyve

​2016.07.01. napjától megváltoznak a Munka törvénykönyvének a napi pihenőidőre vonatkozó szabályai. A módosulás az „egyenértékű kompenzáló pihenőidő” elvén alapul, és a célja, hogy a pihenőidőnek közvetlenül kell követnie azt a munkaidőt, amelynek kompenzációjára szolgál, hogy elkerülhető legyen a munkavállaló fáradtságának vagy kimerültségének a munkaidő folyamatos halmozódása miatti előfordulása.

Tovább

04.29

2016

Vasárnapi boltzár eltörlése

2015. március 15. napjával hatályba lépett törvény néhány kivétellel tiltotta a vasárnapi és munkaszüneti napokon történő munkavégzést a kiskereskedelmi szektorban. Az ún. vasárnapi boltzár egy évig állt a közbeszéd középpontjában és az embereket megosztó intézkedésnek bizonyult. A társadalmi és politikai csatározás eredményeképpen a tilalom 2016. április 16. napjától eltörlésre került, így sokakat ismételten érint a vasárnapi munkavégzés.

Tovább

07.14

2015

A munkavállaló elektronikus levelezésének ellenőrzése

Előző bejegyzésünkben ismertettük a munkavállalók munkahelyi internethasználatának ellenőrzésére vonatkozó szabályokat. Kiemeltük, hogy fontos előre meghatározni az eszközök munkacélú vagy magáncélú rendeltetését, illetve az eszközhasználatra vonatkozó munkáltatói elvárások szabályzatban rögzítését. Jelen összefoglalókban a munkavállalók elektronikus levelezéseinek ellenőrzésére térünk ki.

Tovább

06.03

2015

A munkavállaló internethasználatának ellenőrzése

Korábbi bejegyzésünkben ismertettük a munkavállalók munkahelyi internethasználatának ellenőrzésére vonatkozó szabályokat. Kiemeltük, hogy fontos előre meghatározni az eszközök munkacélú vagy magáncélú rendeltetését, illetve az eszközhasználatra vonatkozó munkáltatói elvárások szabályzatban rögzítését. Jelen összefoglalókban a munkavállalók elektronikus levelezéseinek ellenőrzésére térünk ki.

Tovább