"vezető tisztségviselő"

09.12

2016

Módosult a vezető tisztségviselők felelőssége, új zálogjogi szabályok

Az országgyűlés 2016. június 13-án fogadta el a 2014 márciusa óta hatályos új Polgári Törvénykönyv legfrissebb módosítását. A június 23-án kihirdetett módosítás többek között két fontos változást hozott a gazdasági élet szempontjából.

Tovább

10.03

2014

Ügyvezető felelőssége harmadik személyekkel szemben

Az elmúlt időszak jogszabályváltozásainak egyik kiemelkedően fontos és jelentős közfigyelemmel kísért témája a vezető tisztségviselők felelőssége. Legelső hírlevelünkben (2014. augusztus) bemutattuk az ügyvezető társasággal szembeni felelősségének új szabályait. A jelen írásban az ügyvezető kívülálló harmadik személyekkel szembeni felelősségének néhány fontos szabályáról olvashat. A téma szakmai körökben és a gazdaság szereplői között is heves vitákat vált ki, és igen eltérő értelmezések hangzanak el, illetve jelennek meg. E vitákat végső soron egy esetleges jogszabályváltozás vagy a kialakuló bírói gyakorlat fogja majd eldönteni.

Tovább

08.01

2014

Az Ügyvezető felelősségének korlátozása

Az ügyvezetők társasággal szemben fennálló felelősségének az új Ptk. által módosított szabályozása sokat vitatott téma. Kétségtelen, hogy ezáltal megnőtt az ügyvezető felelőssége, azonban bővült a felelősség korlátozásának lehetősége is. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a felelősség korlátozásának egyes lehetőségeit.

Tovább