Cégkapu

Nyár végégig fontos bejelentési kötelezettség vár minden gazdálkodó szervezetre, ugyanis 2017. július 3. napján elindult a Cégkapu, amely működésében és funkciójában hasonlít az Ügyfélkapuhoz, de kifejezetten cégek számára készült. A már bejegyzett gazdálkodó szervezeteknek 2017. augusztus 30. napjáig kell a regisztrációt elvégezni. A törvény átmeneti felkészülési időt biztosít, így a regisztráció megtehető 2017. december 31. napjáig bármiféle hátrányos jogkövetkezmény nélkül, ezt követően azonban az illetékes hatóságok törvényességi felügyeleti eljárást vagy hatósági ellenőrzést indíthatnak azon gazdálkodó szervezetek ellen, melyek a Cégkapus regisztrációs kötelezettségüknek határidőben nem tettek eleget.

Az újonnan alakuló gazdálkodó szervezeteknek azonban fontos már most figyelniük, mivel ők a nyilvántartásba vételüket követő 8 napon belül kötelesek a regisztrációt elvégezni.

A Cégkapu célja, hogy a gazdálkodó szervezetek fokozatosan áttérjenek a papíralapúról az elektronikus kapcsolattartási formára. A Cégkapu regisztrációra kötelezettek ennek segítségével online tarthatják a kapcsolatot a hivatalokkal. A Cégkapunak az egyik fontos, ha nem a legfontosabb szerepe a jövőben az lesz, hogy átvegye a hivatalos kommunikációs csatorna szerepét a cégek és az állam között, azaz hogy az eddig postán érkező küldemények helyett lehetőséget biztosítson korszerűbb elektronikus kapcsolattartásra.

A Cégkapus regisztrációra kötelezettek július 3. napjától tudnak a fenti kötelezettségüknek eleget tenni a cegkapu.gov.hu oldalon. A gazdálkodó szervezetek hivatalos elérhetőségét (cégkapu címét) a cégjegyzék is tartalmazza. Ezt a cégbíróság hivatalból jegyzi be; változásbejegyzési kérelem benyújtására nem lesz szükség. 

Vissza

Cégkapu